vlinder-top
vlinder-rechts

Behind the schil…

BEHIND THE SCHIL

Als je ‘Papillon’ zegt, dan antwoorden de meeste mensen ‘de appelsien in het papiertje’.

Bijna iedereen kent het mooie transparante verpakkingspapier met de kleurrijke vlinder op. Bij veel mensen zal het papiertje zelfs mooie jeugdherinneringen aan knutselprojecten oproepen.

BEHIND THE SCHIL

Graag nemen we je mee behind the schil om het verhaal van de vlinder met je te delen.

blue-arrow-down
Appelsien
Blauwe pijl beneden links

De reis van de vlinder

Elke vlinder is eerst een rups geweest.

Bij Papillon zijn we trots op onze afkomst. Het is het zaadje waaruit ons product is gegroeid tot wat het vandaag is: een kwaliteitslabel voor fruit. Lees hieronder het verhaal achter onze vlinder.

Rups

Ons verhaal begint bij Ripoll & Cia, een fruitexportbedrijf met een lange familietraditie opgericht aan het einde van de 19e eeuw. De lat werd meteen hoog gelegd: de beste citrusvruchten kweken. Dat vergde veel geduld, want het duurt minstens vier jaar voor je een eerste keer de vruchten van een sinaasappelboom kan plukken, maar gelukkig was de eerste oogst meteen een succes.

Rups lijn

De reis van de vlinder

Cocon

Jaar na jaar was het niet alleen de warmte van de Spaanse zon, maar ook de passie en toewijding van de familie Ripoll die zorgde voor de beste sinaasappels. Doorheen de jaren werd de kennis van de vruchten gecombineerd met de nieuwste technologie en logistiek. Intussen vier generaties later zijn we nog steeds toegewijd om het beste product en een perfecte service te bieden.

tractor
ontpoping

De reis van de vlinder

Ontpopping

De uitbreiding naar een kwaliteitslabel voor fruit ging van start door de samenwerking met de familie Van Lier. Van Lier is sinds de jaren 60 actief als distributeur van kwaliteitsfruit. Doorheen de jaren verzamelden zij alle kennis noodzakelijk om premium fruit af te leveren aan de echte meerwaardezoeker. In Ripoll & Cia vonden ze een toeleverancier van citrusvruchten die voldeed aan hun hoge kwaliteitseisen.

Ontpoping lijn

De reis van de vlinder

Vlinder

Na jarenlange samenwerking ontstond er een hechte band tussen de families. Van Lier wou meer kwaliteitsfruit op Belgische markt brengen en de samenwerking met de familie Ripoll werd uitgebreid. Zo werd Papillon meer dan alleen een merk van premium appelsienen, het werd een kwaliteitslabel voor smaakvol fruit, geselecteerd en goedgekeurd door beide families, van over heel de wereld.

Groep vrouwen
Vlinder lijn

Onze vlinders

Elk soort fruit heeft een andere origine en heeft een andere aanpak nodig, maar om kwaliteit te bekomen is er één grote gemene deler: de passie waarmee het gekweekt en behandeld wordt.

Die passie proef je in het fruit en moet doorheen heel de keten tastbaar aanwezig zijn. Het zit vervat in een aaneenschakeling van mensen die elk hun rol vervullen en allen even belangrijk zijn.

Gekleurde vlinder

CHECK IT OUT

orange-arrow-down
quote

Aan één boom groeien tot wel 500 sinaasappels.

PAUL, FRUITPLUKKER – SPANJE

Paul is elke ochtend vroeg uit de veren om samen met zijn ploeg de beste appelsienen van de boom te knippen.

Het duurt 15 maanden voor een sinaasappel rijp is. Wanneer de vruchten de perfecte rijpingsgraad bereikt hebben, worden ze geoogst. De naam ‘plukkers’ is misleidend, gezien steeds een schaar gebruikt wordt om het fruit van de gewassen te verwijderen.

Kwaliteitscontroleur
quote

We verwijderen alle gedeukte of witte appelsienen.

Vero, kwaliteitscontroleur – Spanje

Alleen het allerbeste fruit komt in aanmerking om het Papillon label te dragen.

Een langdurig en ingewikkeld proces met verschillende controle- en selectiepunten scheidt het kaf van het koren. Hiervoor passen we een efficiënte mix van moderne, technologische methodes en traditionele, manuele kwaliteitscontroles toe.

ploegbaas
quote

We controleren tot in de vrachtwagen.

Ramón, ploegbaas pakhuis – Spanje

De sinaasappels die we overhouden na de strenge selectie worden niet zomaar verzonden.

Ze worden gesorteerd op grootte en komen zo in verschillende verpakkingen terecht. Alle verpakkingen worden vervolgens voorzien van een label met de origine, grootte en andere gegevens van zowel de kweker als onze eigen fabriek. Op die manier kunnen we onze sinaasappels altijd traceren. Na al die stappen is het tijd om onze schatjes stevig in te pakken en op een perfect gekoeld transport te zetten; direct naar de supermarkt of winkel.

transport
quote

Al voor dag en dauw paraat

Eddy, chef transport Van Lier, België

Dagelijks staan er volle vrachtwagens klaar om alle supermarkten, buurtwinkels en marktkramers te bevoorraden.

Je vindt ons overheerlijk fruit in meer dan 1.850 supermarktfilialen, ruim 1.000 buurtwinkels en bij honderden marktkramers in België en Luxemburg. Dat maakt dat in zowat 3 op 4 supermarktfilialen en 9 op 10 buurtwinkels ons premium fruit klaarligt, speciaal voor jou om van te genieten.

Het vlindereffect…

De familie Ripoll en Van Lier delen dezelfde waarden en zijn daar trots op.

Onze doorgedreven ondersteuning van lokale fruitboeren, maakt dat ze met passie hun fruit telen. Die passie proef je duizenden kilometers en vele weken later nog steeds. Dat is wat wij het vlindereffect noemen.

Volg ons op instagram & Facebook!

Instagram papillonfruit
facebook-papillonfruit